ریواس
ریواس گیاهی بسیار قدیمی است که ۲۷۰۰ سال قبل از میلاد به خاطر خاصیت مهم آن در چین کشت میشد.
ریواس به عنوان فعالکننده عملکرد حرکتی سیستم گوارش، ناقل نمکهای صفراوی
و محرک ترشح کبد شناخته شده است
ریواس میزان سوخت و ساز بدن را تحریک می کند بنابراین برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند، مفید است.
این گیاه در معده باعث افزایش ترشح شیره معدی و تحریک حرکت آن میشود؛ در نتیجه به طور کلی باعث بهبود عملکرد معده میشود. به علاوه با تحریک ترشح نمکهای صفراوی از کبد، به تنظیم جذب چربی در روده کمک میکند.
ارزش تغذیهای به ازای یک واحد (۸۵ گرم)
انرژی ۲۹ کیلوکالری
چربی ۲/۰ گرم
سدیم ۵ میلیگرم
پروتئین ۸/۰ گرم
کربوهیدرات ۷ گرم
کلسیم ۲۶۶ میلیگرم
ویتامین ث ۷ میلیگرم
پتاسیم ۱۴۸ میلیگرم
ویتامین آ ۳۰- ۱۰۰ واحد بینالمللی
خواص گیاه ترشک
خواص گیاه ترشک |
این گیاه در مناطق معتدل کشور ما رویش دارد و از قدیم الایام به عنوان یک سبزی مفید و مؤثر از آن استفاده می شده است. گرچه در رابطه با مسائل غذایی از آن استفاده های فراوانی می شده ؛ ولی اکنون این استفاده کاهش یافته است و در عوض موارد درمانی این گیاه افزایش پیدا کرده و در همه زمینه ها از آن استفاده می شود و هیچگونه عارضه ای ندارد.
|
کاکوتی گیاهی معطر
"کاکوتی (Thymus Vulgaris) یکی از گیاهان دارویی از تیره نعنائیان است.
این گیاه چند ساله است وبوتههای آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر میباشد و در آذربایجان به آن کهلیک اُتی(Kəhlik oti) و یا ککلیک اوتی (Kəklik oti)(به معنای علف کبک) میگویند.برخی از این مردمان، گونه هایی از جنس Thymus را با این نام(کهلیک اُتی یا ککلیک اوتی) می خوانند)یکی از تیره های این گیاه که در مناطق کوهستانی شمال خراسان به وفور یافت میشود آنوخ نام دارد(به زبان کردی(کرمانجی))
خواص:
. طبع آن گرم است.
2. مقوی معده به صورت دم کرده یکساعت بعد از غذا مانند چای میل شود.
3. صفرابر: به صورت دم کرده صبح و عصر به جای چای میل شود. 3 گرم در 200 سیسی آب جوش 20 دقیقه دم گردد.
4. بادشکن: بالای غذا از دم کرده آن مانند شماره 4 استفاده شود.
5. خلطآور: دم کرده مانند شماره 4 استفاده شود.
6. قاعدهآور: به صورت جوشانده سه بار در روز 5 گرم در 150 سیسی آب استفاده گردد.
7. مقوی قلب: به صورت جوشانده 2 گرم در 150 سیسی آب جوش آورده 20 دقیقه دم کرده بالای غذا میل شود.
8. کسانی که تب مالت دارند از جوشانده کاکوتی استفاده کنند.
9. اشخاصی که رماتیسم دارند میتوانند از کاکوتی استفاده کنند به صورت حمام یعنی 100 گرم کاکوتی در 3 لیتر آب جوشانده در وان ریخته داخل وان بنشینید.
10. برای سیاه سرفه 5 گرم کاکوتی را در 300 سیسی آب جوشانده و دم کرده روزی 3 فنجان بنوشند.
11. چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمیکند بلکه هضم غذا را آسان میکند.
12. برای برونشیت مزمن از دم کرده کاکوتی 3 گرم در 300 سیسی آب روزی 4 فنجان میل شود.
13. برای جلوگیری از خونریزی بینی از دم کرده کاکوتی استفاده شود و پنبهای را آغشته به کاکوتی در بینی بگذارید.
14. کسانی که اعضای بدن آنها ضعیف شدهاند از حمام کاکوتی مانند روش رماتیسم استفاده کنند.
15. برای درمان سیاتیک از حمام کاکوتی مانند رماتیسم استفاده کنند، و همچنین کاکوتی را به صورت ضماد در محل سیاتیک بگذارند.
16. کاکوتی تقویت کننده نیروی جنسی آقایان است.
17. در تابستان یک نوشیدنی خوب جهت خنک شدن بدن اس
کوتاه پوشش گیاهی منطقه و جاوران
پوشش گیاهی منطقه:
در منطقه قله زو در شرق حصار دژ خدای آفرین، همانطور که از وضعیت جغرافیایی آن مشخص است با توجه به کوهستانی بودن آن و دارا بودن خاک مناسب و بارندگی کافی گیاهان متنوعی میرویند که عبارتند از: گیاهان درختچهای، بادامچه، یوقی ـ قزاموخ- اُرس- درخت عزنی- علف خرس- زیرک- سروکوهی
گیاهان بوته ای-خارشتر-چتک-گون-خار زرد-کنگر-خار-مغیلان-قاریلچ-پوشان و…
گیاهان علوفهای:
چریش- قاوق- تلخک- قیاق- یونجه- شَلغَمک
گیاهان دارویی:
کُمای- هَردَم- تَشنگ- هوا چوبه- گل گاو زبان-قان تپر- چاشُر و…
گیاهان صنعتی(رنگی):
بُرجاق
گیاهان خوراکی:
ترشک، ریواس، کوریا، ایلگان پیاز کوهی ـ قز آلاق ـ مور چو ـ چای کوهی و…
زندگی جانوران منطقه:
این منطقه با توجه به شرایط اقلیمی و وضعیت سرزمینی حیوانات مختلفی را زیستگاه خود نموده که شامل پستانداران وحشی:گرگ- شغال- روباه- گربه وحشی-خوک- گراز- بز کوهی- قوچ- ریش کوهی- پلنگ- کفتار- خرگوش- سوسمار و…
پرندگان شامل:
بلبل- بلدرچین- ترقی- گنجشک زرد- جغد- کلاغ- قاراقوش- کبوتر چاهی- قرقی-زاغ- کبک- تیهو- لاشخور و…
خواص دارویی آنغوزه
آنغوزه که به زبان کرمانجی و در منطقه هزارمسجد به آن ایرام لوتی گفته می شود، یکی از چندین گونه گیاهان دارویی خودرویی است که به فراوانی در فصل بهار در سراسر شهرستان کلات می روید. این گیاه در نواحی کوهستانی و کوههای شهرستان به خصوص درمنطقه هزار مسجد رشد و نمو می کند. و به خاطر رشد طبیعی و خودرو بودن آن، دارای خواص دارویی و درمانی بسیاری می باشد.
مردم شهرستان کلات فقط از برگ های این گیاه برای تهیه آش ایلگان (به کرمانجی گرمی یه ایرام لوتی )) استفاده می کنند و از شیره آن هیچ گونه بهره تجاری و اقتصادی نمی کنند.
برخی نیز آن را خشک می کنند تا در فصل زمستان از آن استفاده نمایند و آش زمستانی از آن تهیه می کنند
نام علمی:Ferula assa-foetidaنام انگلیسی:Stinking assaنام عربی:انجدان (Angudan)نام فرانسوی:Ase-fetideنام آلمانی:Stinkender assandنام های مترادف:Ferula scorodesma و Scorodesma foetidumنام خانواده:Umbelliferae(چتریان) |